Behind the Design: Commercial Interior Design Project in Downtown Boston | Part I

dowtown boston office reception interior design twelve chairs

We are so excited to give you a behind the scenes look into our first large scale commercial interior design project. While residential interior design is our forte, when we were approached by the founders of Upstatement, a digital design studio in downtown Boston, to design their office space, we enthusiastically said yes.

After having acquired an additional 7,000 square feet of office space, they were looking for an interior designer’s expertise to address not only aesthetics, but also the all-important functionality for a growing firm. And while their office operates as a place of business, they were most interested in bringing a warm, inviting and residential feel to their new space as opposed to the more sleek and contemporary spaces often seen in their industry. That’s where we came in.

We started with the raw industrial shell as our jumping off point.

industrial loft renovation boston

The initial concept for the reception space/waiting room included:

  • rough exposed brick juxtaposed with fresh white on the walls
  • a rich and colorful geometric flat weave rug
  • a mix of neutral fabrics for the upholstery pieces
  • natural rattans, woods, and greenery to pull it all together

Below are a couple of inspiration images we presented to convey the overall vibe of the space.

jessica helgerson amber interiors industrial loft boston renovation

Here’s a look at our presentation board with the completed space just below.dowtown boston office reception interior design presentation board twelve chairs

Twelve Chairs Boston | Portfolio | Portland Street

A key part of our process includes sourcing inspiration images that can effectively communicate interior design concepts to our clients. The left image below illustrates the concept for the large scale and rigid spacing of the gallery wall shown in the waiting room.

gallery wall and free standing shelves Jean Prouve

The right image shows a large space divided by open, free standing shelves which we designed to separate the waiting room from adjacent open concept workspaces. Take a look at the completed spaces just following.

cb2-styled-bookshelves-west-elm-leather-barstools

cb2-booksehlves-room-divider-jaipur-anatolia-rug

Stay tuned next week for a look at the kitchen, cafe, and atrium spaces.

Until then!

Miggy + Roisin

Inspiration Photos: 1. Jessica Helgerson / 2. Amber Interiors / 3. Plastolux via Galerie Miquel Alzueta / 4. Arch Daily via Facet Studio Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *